Ortaöğretime geçiş için uygulanan SBS ile ilgili çalışmalar Sayın Nabi AVCI döneminde öne çıktı. Üzülerek belirtmek gerekir ki seksen yıl boyunca ‘Milli’ olamamış eğitim politikaları, genelde başarılı bir on yıl geçiren iktidar döneminde de gerekli başarıyı yakalayamamıştır. Beklenen, olması gereken birçok şey olmuş, uzun yıllar yapılamayanlar yapılmış, vesayetin izleri silinmiştir. Ancak uzun yıllar geçerli olacak ve hükümet değil; devlet politikası sayılacak politikalar yürürlüğe konulamamıştır. Adeta değişen her bakanla birlikte politikalar değişmiş, devlet politikaları bakan politikası hüviyetine bürünmüştür. Buna, bakanlığa ayak bağı olan, her uygulamada, her yönetmelikte yeni mağduriyetlere yol açan merkezden en ücra köşeye kadar kendine koltuk bulmuş bürokratları da eklemek gerek. Sekiz yıl süren bir okul yaşantısını iki saate sığdırarak çocuklarımızın geleceğine yön veriyoruz diye senelerce eleştirdiğimiz SBS son kez yapıldı bu yıl. Bakanlık da eleştirilere kulak vermiş olacak ki çocukların eğitim yaşantısının tamamını kapsayacak bir değerlendirme için çalışma yapalım diyerek yola çıktı. Bu endişelerle 6, 7 ve 8. sınıflarda liselerdeki ortak sınavlar gibi sınavlar yapılmasına ve sonuçlarının yerleştirmede etkili olmasına karar verildi. Bakanlık uygulamayla ilgili ayrıntılı bilgileri kamuoyuyla paylaştı. Ancak çeşitli sorular var. Sınavlar için gerekli alt yapı hazır mı? Bütün öğrenciler aynı eğitim imkânlarına sahip mi? Bütün okullar aynı şekilde donatılmış mı? Her öğrenci kendi okulunda ya da kendi eğitim bölgesinde sınava girebilecek mi? Öyle olmayacaksa sınav günü öğrenciler sınav yerlerine nasıl ulaştırılacak? Merkezi olmayan diğer sınavlarda hormonlu notların önüne nasıl geçilecek? Dershanelerin tartışıldığı bir ortamda velilerin ‘çocuğum sınavlara hazır mı’ endişesini kim ortadan kaldıracak? Birçok yerde derslere alan öğretmeni girmiyor. Bunun için de acilen öğretmen ataması yapılması gerekiyor. Hem de bu yıl yapılacak kırk bin öğretmen atamasına ek olarak. Çeşitli uygulamaları için eleştirdiğim Bakanlığın başarılı olmasını canı gönülden arzu ettiğim için bu uygulamanın da başarılı olmasını temenni ediyorum. Millet olarak aceleciyiz ve önce yapıp sonra düşünüyoruz. Keşke, yapmadan önce bir kere daha düşünebilsek.
****
8 Eylül, Dünya’da okuma yazma günü olarak kutlanıyor. Bu vesileyle okuma yazmanın önemine vurgulanıp okuma bilmeyenler için kampanyalar yapılıyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre Dünya’da 773 milyon insan okuma yazma bilmiyor. Dünya nüfusunun yaklaşık onda birine denk gelen bu sayının üçte ikisi de kadın. Çocukları yetiştirecek, geleceğin temelini atacak anneler ya da anne adayları okuma yazma bilmiyor. Dünyayı anlamıyor, anlamlandıramıyor, yorumlayamıyor. Ya onların yetiştireceği çocuklar?
***
Bu hafta, Amerika’da yaşanan ikiz kuleler faciasının yani 11 Eylül’ün yıl dönümü. Estireceği uluslararası terör rüzgârı için her türlü oyunu göze alacağına inandığım bu ülkenin böyle bir saldırıya maruz kalacağına hiç inanmadım. Üstelik, yaklaşık dört bin kişinin öldüğü söylenen saldırıda bir tane Yahudi ABD vatandaşı ölmemişken.
***
Suriye’de devam eden iç savaşta kimyasal silah kullanılması dünyada infial yarattı. Yüz binden fazla insanın öldüğü savaşta binin üzerinde insan da kimyasal silahla katledildi. Kimyasal silahlar kullanılıncaya kadar sesini çıkarmayanlar şimdi müdahale etmenin hesaplarını yapıyor. Birilerinin Esed’e dur demesi lazım. Bunu ülkemizi yönetenlerin de dert etmesi son derece doğru. Ancak Batı’nın ya da Amerika’nın ipiyle kuyuya inilmesini içim kaldırmıyor.
Vedat UZUNER
ÖĞRETMEN
REHBER ÖĞRETMENLERİ RAHAT BIRAKIN
SINAV SİSTEMLERİ ÜZERİNE
DAĞ FARE DOĞURDU
ÖĞRETMENLER GÜNÜ
ALLAH ÇALIŞANA VERİYOR MÜSLÜMANLAR ÇALIŞMIYOR
HABER YAP İZİ KALSIN
15 TEMMUZ
Takvimden Yapraklar
Anlayarak Okuma-k
Çamur At Elin Kirlensin
Zor Okul: Trabzon
Zaman Değişti
Eyvah Reform Geliyor
Kudretli Kalemler
Sendikal Andisalay
Bismillah
Yazdan Yazı Çıkarmak
Gündem Dışı
Mısır
Çadır Tiyatrosu
Helvalar Tükenince?
Bosna-3
Bosna-2
Bosna-1
Sandık Her Şeydir Sandık
Şehri yaşanılmaz kılmak
Hayat Tarzıma Karışma
Bir Yılın Ardından
Her Yer Diriliş
Teşekkürler
Müflis Tüccar
19 Mayıs
Vekiller ve Sefiller
Çocuksuz Bayram
Otizm
Rotasyon
Samimiyet
İmzamıza Sahip Çıkıyoruz
İYİ TATİLLER
Seçim Okumaları
Çözüme Ağlayanlar
Yine Saldırı, Yine Şiddet
Yönetici Atama Yönetmeliği?ne
ÖĞRETMEN
“BİRİNCİ SINIFTA KARAKTER DERSİ”
EMEKLİ MAAŞLARI VE İKRAMİYELERİ
İFTİRANIN VE BİLGİSİZLİĞİN SINIRI YOK
KUDÜS, TÜRKİYE VE SİVİL TOPLUM
Çanakkale-Gazze Hattında İnsan-ı Kâmili Aramak
Bizimle canlanacak nice umutlara doğru
Destansı Yürüyüş, Umudun Zaferi, Birliğin Gücüyle Büyüyen Başarı Hikâyesi
Psikopatik zevzeklerin kuru gürültüsü
Re’sen Atama Hangi Aklın Kârı
Yükseköğretimi Dönüştüren Çağrı: Bir Kongrenin Ardından